Pierogi na parze
Składniki:
- mięso mielone [400 g]
- ryż [200 g]
- sos sojowy
- olej sezamowy
- ocet ryżowy
- cebula [1 szt.] (średnia)
- pieczarki [2 szt.]
- imbir [0.5 łyżki] (można zastąpić czosnkiem)
- mąka [5 szklanek]
- woda [2.5 szklanki] (wrzątek)
Przygotowanie:
Mięso mielone (dowolne, ja daję łopatkę bez kości), cebulę i pieczarki delikatnie podsmażyć. Ryż wypłukać i ugotować.
Wymieszać ze sobą mięso, cebulę, pieczarki, ryż i imbir/czosnek. Dodać ok. 2 łyżki oleju sezamowego, 1 łyżkę octu ryżowego i sos sojowy do smaku (ja daję ok. 5-6 łyżek).
Ciasto zazwyczaj robię na oko, więc w przepisie może go być za mało/dużo. Makę mieszamy z wodą w stosunku dwa do jednego.
Wsypujemy mąkę do naczynia, dodajemy wrzątek(!) i mieszamy łyżką. Kiedy lekko ostygnie zaczynamy wyrabiać ciasto. Wałkujemy i lepimy pierogi.
Ulepione pierogi ustawiamy w parowarze. Tackę należy wcześniej wysmarować olejem sezamowym, żeby się nie przykleiły. Zamiast niego można też położyć liście kapusty pekińskiej.
Gotujemy na parze przez około 10-15 minut (w zależności od grubości ciasta, mocy parowaru i liczby poziomów, im więcej poziomów tym czas się wydłuża. Ja na 3 poziomach wstawiam na ok. 20 minut).
Można podawać z sosem sojowym, cebulką, ja zazwyczaj podaję z sosem sojowym zmieszanym z imbirem, octem ryżowym i olejem sezamowym. Polecam!
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: jak zrobić ciasto na pierogi
Komentarze
Nie mam parowara, więc posłużyłam się sposobem spartańskim - przez sitko
Pierożki wyszły pyszne, delikatnie, faktycznie takie są smaczniejsze (od dawna słyszałam tę opinię).
Polecam jednak imbir zamiast czosnku. Ma ciekawszy smak, zwłaszcza taki świeżo starty. Smakowało mi nawet bez dodatków. Naprawdę pycha.