makaron a la pesto
Składniki:
- makaron penne [2 szklanki] (najlepiej pełnoziarnisty lubelli)
- sos pesto [0.5 op.] (pesto zielone w słoiczku)
- pomidory [4 szt.] (duże)
- papryka czerwona [1 szt.] (mała)
- ogórek zielony [0.5 szt.] (można więcej jak ktoś lubi)
- ser feta [0.5 szt.] (pół kostki )
Przygotowanie:
Najpierw gotujemy makaron (uważać by nie rozgotować!). W między czasie obieramy pomidory ze skórki i kroimy w większą kostkę; ogórka kroimy w plasterki,a paprykę w drobniejszą kostkę. Następnie kroimy fetę w kostkę. Gdy makaron jest gotowy, odsączamy i przesypujemy do miski (na tyle dużej by się łatwo mieszało składniki). Następnie dodajemy pół słoiczka pesto i mieszamy razem z makaronem. Potem warzywa i jeszcze raz delikatnie mieszamy. Wykłądamy na talerze i posypujemy fetą wedle uznania. Danie gotowe!
Moje uwagi:
1. to jest dość duża porcja dla 2 osób na obiadek
2. bardzo dobre tez jest z samymi pomidorami (bez papryki i ogórka);tylko wtedy użyć lepiej 5 pomidorków
3. fetę polecam tą typu"ser typu feta" w takiej kostce; próbowałam też z fetą twardą, sałatkową i też dobrze smakuje :)
4. w momencie jak odcedzamy makaron, to ja z powrotem przesypuje do garnka w którym się gotował i tam mieszam razem z pesto i warzywami, żeby makaron był cieplejszy.
5. ta potrawa może być jedzona na ciepło jako obiad czy kolacja, albo także jako sałatka na zimno; zawsze jest pyszne!
Jedliśmy tą potrawę we Włoszech podczas wakacji i już od kilku lat ją uwielbiamy. W sezonie na pomidory jemy tą potrawę czasami kilka razy w tygodniu, tylko wtedy wersję z samymi pomidorami :)
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: jajka faszerowane
Komentarze