Pijak
autor: ankaa86,
kategoria: ciasta biszkoptowe , dodano:
2011-01-10
Składniki:
- jajka [6 szt.]
- mąka [1.5 szklanki]
- proszek do pieczenia [1 łyżeczka]
- cukier [1 szklanka]
- ocet [1 łyżka]
- budyń śmietankowy [2 op.]
- mleko [3 szklanki]
- cukier [4 łyżki]
- margaryna [1 kostka]
- kakao [2 łyżki]
- czekolada biała [1 op.]
- rodzynki [100 g]
- spirytus [3 szt.] (3 kieliszki)
- żelatyna [2 łyżki] (rozpuścić)
- biszkopty [200 g] (około)
- galaretka [2 op.]
Przygotowanie:
Biszkopt:
Białka ubić na sztywną pianę, dodać szklankę cukru i nadal miksować. Żółtka, proszek do pieczenia i ocet wymieszać razem i dodać do ubitej piany, ubijać. Na koniec wsypać mąkę i delikatnie wymieszać. Piec ok 30-40 min. w temp. 170-180 stopni.
Masa:
2 budynie śmietankowe gotujemy wg przepisu w 3 szklankach mleka z dodatkiem 4 łyżek cukru. Wystudzić. Wystudzony budyń ucieramy z margaryną i kakao. Dodać kilka pokruszonych biszkoptów, czekoladę pokrojoną w kawałki i rodzynki (dodatki i ich ilość wedle uznania). Na koniec dodać spirytus (również wedle uznania) oraz rozpuszczoną żelatynę.
Masę rozprowadzić na biszkopcie, na masę wyłożyć biszkopty, na wierzch wylać galaretkę.
Smacznego!
Polecany film:
Batida na święta!
Komentarze