Muffinki (z czekoladą i kokoskami)
Składniki:
- masło [0.5 kostki] (tj. 125g)
- jajka [2 szt.]
- jogurt naturalny [300 g] (gęsty!)
- mąka pszenna [2 szklanki]
- proszek do pieczenia [1 łyżeczka]
- cukier waniliowy [1 op.]
- cukier puder [0.5 szklanki]
- sól [1 szczypta]
- czekolada mleczna [100 g] (posiekana w drobną kostkę)
- wiórki kokosowe [3 łyżki]
Przygotowanie:
Zamiast szklanek polecam używać kubków, minimalnie większe, ale czuć różnicę na etapie końcowym. ;)
W garnuszku topimy masło, zostawiamy do ostygnięcia. [Jeśli macie ochotę na totalnie czekoladowe muffiny, to w jeszcze ciepłym maśle rozprowadzamy 2 łyżki kakao.]
W misce mieszamy suche składniki. Do garnuszka z masłem dodajemy jogurt i jajka, dokładnie mieszamy. Tę masę przelewamy do suchych składników i mieszamy łyżką, ciasto ma być gęste i nieco grudkowate.
Wykładamy do papilotek. Ja wypełniam całe, a nawet robię małą górkę. Z tym, że mam inne foremki niż klasyczne, moje są o wąskiej średnicy, ale wysokie.
Piec ok. 40 min. w ok. 170 st.C.
Każdy piekarnik jest nieco inny, ważne to sprawdzać czy muffinki wyrosły i nabrały złotego koloru - jeśli tak, to są gotowe. :D
Czekoladę i wiórki można wymienić na inny zestaw dodatków, albo całkiem je pominąć.
Z tej ilości składników wychodzi 12 muffinków.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: wieniec róż z bakaliami
Komentarze
Dodaję czekolady mlecznej i białej, nieco więcej niż podane w przepisie.