Szarlotka SYPANA
autor: Natashia93,
kategoria: ciasta kruche i francuskie , dodano:
2011-01-11
Składniki:
- mąka [1 szklanka]
- cukier [1 szklanka]
- kasza manna [1 szklanka]
- proszek do pieczenia [1 łyżeczka] (z czubkiem)
- cynamon
- jabłka [1.5 kg]
- masło [200 g]
Przygotowanie:
Cukier, mąka, kasza manna i proszek do pieczenia dokładnie wymieszać. Podzielić na trzy części. Jabłka obrać, a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Średniej wielkości tortownice/brytfankę wysmarować masłem, posypać kaszą manna lub bułką tartą. Rozłożyć na dnie jedną część sypkich składników, na to 1/2 startych jabłek posypanych warstewką cynamonu,potem warstwę sypkiego, znowu jabłka z cynamonem i trzecią część sypkiego. Wierzch szarlotki równomiernie przykryć cienkimi plasterkami lub wiórkami masła, tak żeby nie prześwitywała mąka z kaszą manną. Wstawić do piekarnika na ok. 45 min. i piec do zarumienienia, w mniej więcej 180-200 st.
Życzę smacznego, gwarancja smaku :))
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: piernik świąteczny
Komentarze