sałatka z gyrosem
Składniki:
- pierś kurczaka [1 ] (można wziąć 2/opcjonalnie)
- por [1 szt.] (nie za duży)
- kukurydza [1 op.] (1 puszka, ale można dodać niecałą)
- makaron chiński [1 op.] (można dodać niecały)
- majonez [5 łyżek] (ok. 5 łyżek, w zależności od upodobań)
- przyprawa do gyrosa [1 op.] (polecam przyprawę kebab-gyros z prymata :))
- sól [1 szczypta] (w zależności od upodobań)
- pieprz czarny [1 szczypta] ( w zależności od upodobań)
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka pokroić na małe kawałki. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć pierś kurczaka na biały kolor, wsypać dość dużą ilość przyprawy do gyrosa (tak, żeby mięso nabrało kolor przyprawy) i chwilę podsmażać. Przyprawę należy dodać wg własnych upodobań, ja dodaję jej dość dużo, żeby mięso miało intensywny smak.
Pokroić por w małą kosteczkę, wrzucić do miski. Do miski wrzucić też podsmażone wcześniej mięso i niecałą puszczkę kukurydzy (również wg upodobań).
Makaron chiński przyrządzić wg przepisu podanego na opakowaniu, tzn. zagotować wodę, po zagotowaniu zdjąć garnek z gazu, wrzucić tam makaron, przykryć pokrywką i zostawić na 3 minuty.
Następnie zrobiony już makaron pokroić na mniejsze części, żeby nie zlepiał się w sałatce i lepiej połączył się ze składnikami. Można dodać mniej makaronu, to zależy od ilości sałatki, jaka jest przyrządzana etc.
Dodać majonez, szczyptę soli i pieprzu, całość wymieszać.
Smacznego :)
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka na sałacie
Komentarze