Sałatka z kurczaka z ananasem i kukurydzą
Składniki:
- pierś kurczaka [2 szt.]
- kukurydza [1 op.]
- ananas [1 op.]
- ryż [100 g]
- majonez [1 op.] (małe)
- curry [1 op.] (może być z Prymatu)
- czosnek [5 ząbków] (lub mniej/więcej)
- sól (do smaku)
- pieprz (do smaku)
- oliwa z oliwek [2 łyżki]
- sos sojowy [3 łyżki] (może być więcej)
Przygotowanie:
Dzień przed (najlepiej wieczorem).
Umyć i oczyścić kurczaka, a następnie pokroić w kosteczki o wielkości ok. 1cmx1cm. Wsypać całe opakowanie przyprawy curry do miski, dolać oliwę z oliwek i sos sojowy i wymieszać, tak żeby powstała marynata. Dodać mięso do marynaty, wymieszać i schować na noc do lodówki.
Następnego dnia.
Ugotować ryż w lekko osolonej wodzie. Ryż nie może być rozgotowany! W między czasie wyciągnąć kurczaka z lodówki i usmażyć na patelni. Nie dodawać już tłuszczu, gdyż w marynacie była oliwa.
Odsączyć kukurydzę z zalewy i wrzucić do miski.
Ananas również odsączyć, a następnie pokroić na malutką kosteczkę - musi być dość drobno, by w trakcie jedzenia smaki ze sobą komponowały. Wrzucić do miski z kukurydzą.
Ugotowany ryż i usmażonego kurczaka (wraz z pozostałą marynatą na patelni) dorzucić do ananasa i kukurydzy i wymieszać ze sobą.
Dodać majonez w ilości, by scalił ze sobą poszczególne składniki i wymieszać.
Dodać zmiażdżone ząbki czosnku. Najlepiej dodawać stopniowo. Ma być tylko lekki posmak czosnku. Wymieszać całość i spróbować, czy nie trzeba dodać pieprzu lub soli.
Gotową sałatkę wstawić na ok. godzinę do lodówki, by składniki się przegryzły i można podawać.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka z ananasem i szynką
Komentarze