Keks Bananowy
autor: Paula SHIN,
kategoria: ciasta z masą , dodano:
2011-01-21
Składniki:
- mąka [1.5 szklanki]
- soda oczyszczona [1 łyżeczka]
- cukier puder [1 szklanka]
- margaryna (ok. 1/3 opakowania)
- jajka [1 szt.]
- banan [5 szt.]
- bakalie [1 szklanka]
Przygotowanie:
Bakalie można kupić dowolne. Można użyć suszonych śliwek, morel, orzechów. Do wyboru do koloru.
Ja użyłam "Mieszanki keksowej".
Mąkę, sodę i cukier puder mieszamy. Margarynę rozpuszczamy w garnku. Banany gnieciemy widelcem. Dodajemy do reszty składnikow razem z jajkiem i mieszamy. Póżniej dodajemy bakalie (dobrze je wcześniej wymoczyć w wodzie) i delikatnie mieszamy. Przelewamy ciasto do formy keksowej i pieczemy ok. 40-50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: ciasto marchewkowe
Komentarze