Świąteczne ciasto bakaliowe wg. przepisu Nigelli Lawson
Składniki:
- suszone śliwki [350 g] (miękkie, posiekane)
- rodzynki [250 g]
- żurawina [125 g] (suszona)
- masło [175 g]
- cukier trzcinowy [175 g] (może być też brązowy lub jakikolwiek inny ciemny)
- miód [175 ml]
- likier kawowy [125 ml] (może być też amaretto)
- pomarańcze [2 szt.] (sok i starta z nich skórka)
- przyprawa korzenna [1 łyżeczka]
- kakao [2 łyżki] (Deco Moreno)
- jajka [3 szt.]
- mąka [150 g] (może być pełnoziarnista)
- migdały [75 g] (mielone lub posiekane płatki migdałowe)
- proszek do pieczenia [0.5 łyżeczki]
- soda oczyszczona [0.5 łyżeczki]
Przygotowanie:
Przepis na idealne bakaliowe ciasto świąteczne, sycące i pyszne :)
1. Podgrzewamy piekarnik do 150C.
2. Wykładamy spód tortownicy o średnicy ok. 24 cm papierem do pieczenia.
3. Do garnka wrzucamy posiekane śliwki, rodzynki, żurawinę, masło, cukier, miód, likier, sok wyciśnięty z dwóch pomarańczy i startą skórkę, przyprawę korzenną oraz kakao. Mieszamy, aż mieszanka zacznie wrzeć i gotujemy jeszcze ok. 10 min., mieszając, żeby się nie przypaliło. Odstawiamy na 30 min., do ostudzenia.
4. Po 30 minutach, dodajemy roztrzepane jajka, mąkę, mielone migdały, proszek do pieczenia i sodę. Mieszamy dobrze, żeby składniki się połączyły.
5. Nalewamy mieszaninę do przygotowanej tortownicy.
6. Wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 150 stopni C, na ok. 2 godziny. Jeśli włożymy wykałaczkę do środka ciasta, ciasto powinno nadal być mokre w środku.
7. Czekamy aż ciasto ostygnie, następnie wyjmujemy z tortownicy i dekorujemy według uznania (np. złotymi ozdobami) lub zostawiamy nieudekorowane.
SMACZNEGO!
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: biszkopt z truskawkami, bitą śmietaną i galaretką
Komentarze