Swojskie risotto z suszonymi pomidorami
Składniki:
- ryż [300 g]
- bulion warzywny [850 ml] (trochę mniej niż 4 szklanki)
- cebula [1 szt.] (średnia/duża)
- kiełbasa [1 szt.] (ok. 200 gram, ja dałam kaszubską, może być inna :))
- pomidory suszone [6 szt.] (może być więcej :))
- papryka czerwona [2 szt.]
- natka pietruszki [1 pęczek]
- ser żółty [300 g] (starty)
- olej [2 łyżki] (lub oliwa)
- masło [1 łyżka]
- kurkuma [1 łyżka]
Przygotowanie:
Przepis na włoskie risotto z polską nutą :)
1. Rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę kiełbasę.
2. Kiedy kiełbasa się trochę podsmaży dodajemy posiekaną cebulę i masło.
3. Kiedy cebula się zezłoci dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę, Podsmażamy wszystko chwilkę.
4. Wsypujemy ryż (nie gotujemy go wcześniej :)) i kurkumę. Podsmażamy mieszając przez chwilkę, ok. 2 minuty :)
5. Dolewamy trochę bulionu warzywnego - ok 1/3 szklanki, mieszamy i czekamy aż wyparuje lub wsiąknie w ryż :)
6. Wlewamy kolejne porcje bulionu (wlewamy szklankę, czekamy aż zabulgocze, kolejną, kolejną).
7. Jeśli bulion był z kostki, nie musimy już dosalac, jeśli przygotowywaliśmy samodzielnie, próbujemy czy trzeba dodać soli, jeśli tak-dodajemy.
8. Dodajemy pokrojone w słupki suszone pomidory.
9. Mieszamy, żeby się nie przypaliło, aż ryż wypije bulion i będzie dość miękki (ale nie ciapka), dodajemy wówczasstarty ser, mieszamy wszystko dokładnie, na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i mieszamy.
10. Podajemy na ciepło.
SMACZNEGO!
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: paprykowy dip do grilla
Komentarze
Zamiast kiełbasy dodałabym kawałki piersi z kurczaka. Jakoś lepiej wkomponowałby się smakiem w całą potrawę.
30 dag sera to również dla mnie zabójstwo. Dałam o połowę mniej i wyszła fajna konsystencja. Tyle uwag ode mnie. Można zjeśc, choc 2 razu już się nie skuszę