Sałata wiosenna
Składniki:
- sałata [150 g] (najlepiej mix różnych sałat)
- ogórek zielony [1 szt.] (nie za duży)
- papryka [1 szt.] (czerwona, zielona lub żółta albo każdej po trochu)
- ser mozzarella [1 szt.] (ok. 150 gram)
- indyk [450 g] (filet pokrojony w kostkę)
- jogurt grecki [1 op.] (duży kubeczek, może być zwykły naturalny jogurt)
- koperek [1 pęczek]
- sól
- pieprz
- curry
- czosnek [2 ząbki] ( duże :))
Przygotowanie:
Tradycyjna wiosenna sałata, i jedna z wersji jej przygotowania :)
1. Filet z indyka kroimy, doprawiamy solą, curry, lub inną przyprawą :) Gotujemy na parze, lub podsmażamy na małej ilości oleju.
2. Warzywa kroimy, wrzucamy do miski :)
3. Dodajemy indyka.
4. Dodajemy mozarellę pokrojoną w kostkę.
5. Robimy sos - jogurt mieszamy z solą, pieprzem, wyciśniętymi ząbkami czosnku oraz koperkiem, musimy posmakować czy jest wystarczająco słony :) Im wcześniej przed podaniem zrobimy sos, tym będzie on mocniejszy :)
6. Polewamy sałatę sosem :)
Wspaniale pasuje do pieczywa czosnkowego :)
Uwaga:
- Wersja z mozarella jest dość delikatna, można użyć fety lub żółtego sera, myślę, że można też połączyć wszystkie rodzaje :)
- Możemy dodać oczywiście jakiekolwiek inne warzywa "wiosenne"-rzodkiewkę itp. oraz oliwki.
- Zamiast ogórka można dodać pomidora.
- Zamiast indyka mozna użyć kurczaka :)
- Jeśli ktoś lubi oraz dla zaostrzenia smaku można dodać cebulę.
SMACZNEGO!
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: pasta al alfredo
Komentarze