Składniki:
- mąka tortowa [1 kg]
- mąka żytnia [1 kg]
- otręby pszenne [1 szklanka]
- ziarna słonecznika [1 szklanka]
- siemię lniane [1 szklanka]
- płatki owsiane [1 szklanka]
- woda [2 l] (ciepła)
- sól [3 łyżeczki] (kamienna)
Przygotowanie:
ZACZYN:
1 dzień – 1/3 szklanki mąki żytniej chlebowej + 1/3 szklanki ciepłej wody – wymieszać w wysokiej misce, przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu.
2 dzień – ¼ szklanki mąki + ¼ szklanki mąki, dosypać i wymieszać.
3 i 4 dzień – tak samo.
5 dnia zaczyn powinien mieć bąbelki i zapach kwasu.
CHLEB:
Zaczyn (8 łyżek) oraz wszystkie składniki wymieszać dokładnie. Z tego ciasta odłożyć 8 łyżek (jako zaczyn) do słoika i trzymać w lodówce (może stać 2-3 tygodnie) – nie dokręcać słoika, bo zaczyn rośnie. Przygotować 3 blaszki keksówki, wysmarować olejem i wyłożyć ciasto (ja wykładam blaszki papierem do pieczenia dwustronnie silikonowanym). Przykryć ściereczką i odstawić na 6-7 godzin do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie posmarować wierzch olejem. Wstawić do zimnego piekarnika. Piec 1 godzinę 20 minut w temperaturze 180-200°C. Po wyjęciu z piekarnika wierz chleba posmarować wodą. Pozostawić w blaszkach 15 minut. Studzić odwrócony do góry spodem.
Te i inne przepisy można znaleźć na stronie http://podstawygotowania.blogspot.com
zapraszam :)
Polecany film:
Kasia Gotuje z Polki.pl- Bruschetta z pomidorami
Komentarze