Szybka, tania i pyszna szarlotka na gorąco
Składniki:
- olej słonecznikowy
- cynamon
- cukier
- mąka pszenna [150 g]
- cukier puder [3 łyżki]
- masło [100 g]
- jabłka [4 szt.] (zależy od wielkości)
- płatki owsiane [50 g]
Przygotowanie:
Nasza ulubiona szarlotka, niezwykle łatwa i szybka w wykonaniu, do tego przepyszna i pachnąca. Przy użyciu minimum składników, które znajdują się chyba w każdej kuchni. Świetnie smakuje z gałką lodów i bitą śmietaną lub polana sosem czekoladowym ;)
Przygotowanie:
Proponuję najpierw zrobić posypkę, żeby jabłka czekając na posypkę nie ściemniały. Mieszamy mąkę, płatki owsiane, cukier puder i masło. Posypka może być sypka, jeśli jednak długo będziemy ją wyrabiać to zbije się w"kulki" jak na zdjęciu.
Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Jabłka (najlepiej jakaś kwaśniejsza odmiana) obieramy ze skórek i każde dzielimy na ósemki. Każdą cząstkę możemy jeszcze przekroić na pół (jak kto woli). Układamy cząstki jabłek gęsto jedne obok drugich tak aby nie było widać dna naczynia. Następnie posypujemy je cynamonem i cukrem w dowolnej ilości (ja sypię ok. 2 łyżek cukru). Na koniec na jabłka sypiemy posypkę i tak przygotowaną szarlotkę wkładamy do uprzednio nagrzanego do 180 C piekarnika. Pieczemy bez przykrycia ok. 20-25 minut aż jabłka zmiękną.
Wskazane, żeby jabłka były lekko twardawe :)
Jedno naczynie żaroodporne = 6 porcji.
Smacznego!
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: ciasto ucierane z truskawkami i rabarbarem
Komentarze
http://topestka.blogspot.com/2012/11/byskawiczna-pyszna-szarlotka.html