Muffinki z żurawiną, orzechami i skórką pomarańczy
Składniki:
- mąka pszenna [190 g]
- jajka [2 szt.]
- proszek do pieczenia [1 łyżeczka] (płaska)
- cukier puder [225 g]
- skórka z pomarańczy (starta z 1/2 pomarańczy)
- orzechy [40 g] (drobno posiekane. Można dodać wg gustu laskowe, pekanowe - ja dałam włoskie.)
- żurawina [50 g] (suszona, drobno posiekana)
- mleko [125 ml]
- masło [70 g] (roztopione)
Przygotowanie:
Orzechy nadają ciastu specyficzny aromat, przełamany pięknym zapachem skórki z pomarańczy i słodko-kwaśnym smakiem żurwniny.
Muffiny ładnie wyrastają, mimo małej ilości proszku do pieczenia (nie lubię dawać go dużo, a w muffinkach niestety często dodaje się dużą ilość proszku+sodę). Przepięknie wyglądają przed upieczeniem, są takie kolorowe :) Aż zrobiłam im zdjęcie "przed". W środku, po przekrojeniu widnieją urocze szlaczki w cieście.
Są zbite, długo utrzymują świeżość i są bardzo sycące.
Składniki na 12 muffinek:
190 g mąki pszennej
2 jaja
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
225 g cukru pudru
starta skórka z 1/2 pomarańczy
40 g orzechów drobno posiekanych (dałam włoskie, ale można dać laskowe lub pekanowe)
50 g żurawiny suszonej drobno posiekanej
125 ml mleka
70 g masła roztopionego
Makę, proszek do pieczenia i cukier puder mieszamy w dużej misce.
Dodajemy mleko, jaja, masło i mieszamy łyżką do momentu gdy nie będzie grudek (czyli odwrotnie niż u większości muffinek, bo zazwyczaj zostawia się te grudki ;) ).
Dodać skórkę z pomarańczy, orzechy i żurawinę. Wszystko dokładnie mieszamy.
Gotowe ciasto wykładamy do 2/3 wysokości każdej papilotki w formie na muffiny.
Można posypać po wierzchu orzechami i żurawiną :)
Pieczemy ok 20 minut w 200 stopniach C na złoty kolor. Po upieczeniu wykładamy muffinki na metalową podstawkę. Gdy wystygną posypujemy je cukrem pudrem.
Smacznego!
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: babka czekoladowa
Komentarze
Aha, i polecam dać mniej cukru.