Składniki:
- seler [0.5 szt.] (ŚREDNI)
- marchew [1 szt.]
- pietruszka [1 szt.]
- jabłka [1 szt.]
- cebula [1 szt.]
- sok z cytryny [1 łyżeczka] (kilka kropel)
- jogurt naturalny [4 łyżki]
- przyprawa w płynie do zup (3-4 krople)
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Seler, pietruszkę, marchew oraz jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach, po czym skrapiamy sokiem z cytryny.
Cebulę siekamy na drobno, dodajemy.
Jeśli cebula jest zbyt ostra, wykładamy ją (przed dodaniem do surówki oczywiście) na czystą ściereczkę, obsypujemy lekko solą, zawijamy i wyciskamy sok uderzając zawiniątkiem np. o blat stołu lub po prostu wyciskamy ręcznie.
Dodane składniki dokładnie mieszamy, doprawiamy na smak solą i pieprzem, dodajemy 4-5 łyżek jogurtu naturalnego i kilka kropel magi (przyprawy w płynie). Mieszamy, odstawiamy na godzinkę do lodówki.
Polecany film:
Robert Harna - jagody goji
Komentarze