Aniołek
Składniki:
- jajka [2 szt.]
- cukier [0.5 szklanki]
- śmietana [0.5 szklanki] (18%)
- mąka ziemniaczana [1 łyżka]
- margaryna [125 g]
- mąka pszenna [500 g]
- proszek do pieczenia [1 łyżeczka]
- jajka [3 szt.]
- śmietana kremówka [1 szklanka] (30%)
- mąka ziemniaczana [1 łyżka]
- budyń śmietankowy [1 szt.]
- mleko [3 szklanki]
- cukier [1 szklanka]
- margaryna [250 g]
- wiórki kokosowe (do dekoracji)
Przygotowanie:
CIASTO:
Jajka, cukier, śmietanę i mąkę ziemniaczaną ubić mikserem. Margarynę posiekać z 1 szklanką mąki pszennej i proszkiem do pieczenia. Do tego dodawać na przemian zmiksowaną masę jajeczną i pozostałą mąkę pszenną. Powstałe ciasto podzielić na 4 cześć i upiec 4 cienkie placki. Każdy placek rozłożyć w tradycyjnej prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 12 minut w temperaturze 170 °C, a następnie ostudzić.
KREM:
Jajka zmiksować ze śmietaną, mąką ziemniaczaną i budyniem. Mleko zagotować z cukrem i margaryną, mieszając dodać zmiksowane jajka. Chwilę podgotować. Gorącym kremem przełożyć upieczone i ostudzone placki. Wierzch ciasta również polać gorącym kremem. Wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi.Ostudzić.
Można także przygotować lukier:
1 białko zmiksować z 1 1/2 szklanki cukry pudru.
Najlepiej smakuje na 2 dzień kiedy placki zmiękną.
W razie niejasności proszę pytać, chętnie udzielę odpowiedzi.:)
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: tort czekoladowy z bitą śmietaną i owocami
Komentarze
a budyn wsypujemy.
powodzenia.
Jest też modyfikacja tego przepisu, żeby jako górną warstwę dać masę krówkową, tylko tę ewidentnie już do krakersów, bo inaczej można by się zasłodzić na amen. polecam krakersy, bo słodki budyń nieżle komponuje się ze słonym krakersem, który nota bene mięknie w cieście i jest jak warstwa ciasta. poza tym, wg mnie lepiej dać więcej mąki, niż mniej. ja zrobiłam to ciasto na święta, tylko nie wg przepisu naszej autorki i nie ścięło się. ale ogólnie dobry smak kokosowego budyniu, tylko bardzo słodkie, więc 1 kawałek maks. bardziej lubię przepis na ciasto 3 bit z gorzką czekoladą i budyniem, zresztą dodam przepis, fajny jest, bo szybki, zawsze wychodzi i nie tak słodki.