Kotlety schabowe z sosem musztardowym
autor: Ostrowczanka,
kategoria: z wieprzowiny , dodano:
2011-02-13
Składniki:
- schab [4 szt.] (kotlety)
- śmietana [250 ml] (18%)
- kostka rosołowa [2 szt.] (lub dla pracowitych 200 ml bulionu własnej roboty)
- musztarda [8 łyżek] (dijon i delikatesowa - pół na pół)
- sól [1 łyżeczka]
- pieprz czarny [1 łyżeczka]
- mąka [5 łyżek]
- olej [6 łyżek]
Przygotowanie:
Schab lekko rozbić. Posypać pieprzem i solą, obtoczyć w mące i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Zlać tłuszcz z patelni, zalać kotlety szklanką bulionu i dusić 10-15 minut. Dodać śmietanę i dalej dusić ok.10 minut. Dodać musztardę, rozmieszać i jeszcze kilka minut pogotować.
Podawać np. z ziemniakami tłuczonymi i kalafiorem (jak na załączonej fotce) lub z makaronem.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: kotlety mielone
Komentarze
Szkoda tylko, że nie wygląda zbyt ciekawie. Gdyby nie wyobraźnia jak to może smakować, samo zdjęcie nie zachęciłoby mnie do zrobienia.
Zrobiłam i wyszło smacznie. Ale musiałam ładnie u brać i koloru dorzucić, bo panowie podchodzili do tego dania jak do byka.