Włoskie Tiramisu
Składniki:
- biszkopty [1 op.]
- serek mascarpone [250 g]
- żółtko z jajka [3 szt.]
- śmietana kremówka [400 g]
- czekolada gorzka [1 op.]
- kawa [1 szklanka]
- cukier puder [100 g]
- brandy [3 łyżki]
Przygotowanie:
Upijamy śmietanę na sztywną pianę.
Żółtka mieszamy z cukrem pudrem do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie do żółtek dodajemy serek mascarpone i mieszamy mikserem. Dodajemy ubitą śmietanę i dalej mieszamy.
Kiedy wszystkie składniki się połączą parzymy mocną kawę (można posłodzić, jak deser ma być bardziej słodki), dodajemy brandy i po ostudzeniu moczymy w niej każdy biszkopt (dosłownie po kilka sekund każdy), po czym układamy je na spór pucharków, na przemian z kremem.
Tak zrobiony deser wkładamy do lodówki i tuż przed podaniem posypujemy startą czekoladą.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: pierogi jogurtowe z nadzieniem serowym
Komentarze