Pomidory gotowane z mięsem i jogurtem
Składniki:
- przyprawa garam masala [1 łyżeczka]
- imbir [1 łyżeczka] (świeży, drobno posiekany)
- czosnek [1 łyżeczka] (świeży, drobno posiekany)
- chili (przyprawa) [0.5 łyżeczki]
- kminek [0.5 łyżeczki] (nasion)
- cynamon [1 łyżeczka]
- sól [1 łyżeczka]
- jogurt naturalny [180 ml]
- mięso [0.5 kg] (ja dałam kurczak, ale można dać np. jagnięcinę)
- olej [5 łyżek]
- cebula [2 szt.] (pokrojone w plasteki)
- woda [600 ml]
- pomidory [2 szt.] (duże, twarde, obrane ze skórki i pokrojone na ćwiartki)
- sok z cytryny [2 łyżki]
- natka pietruszki (do posypania)
Przygotowanie:
To pyszne danie pochodzi z kuchni indyjskiej. I jak to w Indiach, potrawa jest baaardzo aromatyczna, pikantna i wspaniale smakuje :)
W dużej misce mieszamy garam masala, czosnek, imbir, sproszkowane chilli, kminek, cynamon, sól i jogurt. Do miski wkładamy mięso i dobrze mieszamy, aby równomiernie pokryć je przyprawami. Odstawiamy na bok. Mięso może stać dłużej, mi czekało w marynacie 2 godziny.
W dużym rondlu rozgrzewamy olej, wkladamy cebulę i smażymy ją na złoty kolor. Dodajemy mięso z marynatą i smażymy przez 5 minut ciągle mieszając. Zmniejszamy ogień, wlewamy wodę, przykrywamy i dusimy około 1 godziny, od czasu do czasu mieszając.
Dodajemy pomidory, skrapiamy całość sokiem z cytryny. Gotujemy jeszcze 10 minut.
Potrawę posypujemy zieleniną np. pietruszką, choć bardziej pasowałaby świeża kolendra, której niestety nigdzie nie dostałam ;)
Smacznego!
*czas bez trzymania mięsa w marynacie tj 2 godzin
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: mufiny na słono
Komentarze