Składniki:
- jajka [5 ]
- mąka tortowa [1 szklanka]
- cukier [1 szklanka]
- ocet [1 łyżka]
- proszek do pieczenia [2 łyżeczki]
- śmietana kremówka [800 g]
- cukier puder [5 łyżek]
- truskawki [6 szt.]
Przygotowanie:
cale jajka ubic z cukrem na puch, dodac ocet i wymieszac, dosypywac powoli make z proszkiem, delikatnie wymieszac mikserem,
wlac do tortownicy 24cm, piec okolo 30-40 w 180stop ale najlepiej sprawdzic czy gotowy
taki biszkopt najlepiej dzie wczesniej upiec
smietane 36% ubijac w trakcie ubijania dodac puder, ubijanie trwa okolo 10min, nie trzeba zadnych usztywniaczy do tej smietany, trzyma sama fason:)
biszkopt przekroic na 3 czesci, nasaczyc czym kto lubi np. herbata, woda z cukrem i sokiem z cytryny
przelozyc biszkopt 3/4 smietany , pozostala smietana oblozyc wierzch
truskawki przekroic na pol wzdluz, tak zeby zostaly szypuki, ulozyc na wierzchu, mozna zrobic esy floresy z czekolady
Polecany film:
Pomysły na tort komunijny
Komentarze