Polenta z powidłami
autor: Kica.,
kategoria: inne desery , dodano:
2011-02-24
Składniki:
- woda [2 szklanki]
- masło [1 łyżeczka]
- sok z cytryny [0.5 łyżeczki]
- gałka muszkatołowa [1 szczypta]
- kasza kukurydziana [0.5 szklanki]
Przygotowanie:
Po zagotowaniu wody wsypujemy powoli ciągle mieszając kaszkę kukurydzianą. Gotujemy pod przykryciem ok. 15 min, mieszając od czasu do czasu.
Następnie dodajemy masło, po chwili gałkę muszkatołową.
Dodajemy łyżkę zimnej wody i sok z cytryny. Po chwili wyłączamy ogień.
Polentę można podawać z powidłami śliwkowo-gruszkowymi i posypać płatkami migdałowymi.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: sernik wiedeński
Komentarze