Czerwone curry z indykiem i warzywami
Składniki:
- pasta curry czerwona [4 łyżeczki]
- mleko kokosowe [400 ml]
- czosnek [5 ząbków]
- cebulki szalotki [1 szt.]
- sos sojowy [1 łyżka]
- kolendra
- imbir
- kiełki fasoli mung
- papryka czerwona
- pomidorki koktajlowe
- indyk
- olej
- ryż
- liście kafiru [4 szt.] (suszone)
Przygotowanie:
Czerwone curry z piersiami z indyka to inna wariacja mojego przepisu na czerwone curry z krewetkami. W tej wersji dodaję jeszcze warzywa oraz liście kafiru (bez problemu można nabyć je w marketach - koszt słoiczka około 7zł), które nadają przyjemny limonkowy smak potrawie.
Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną szalotkę (dużą lub więcej niż jedną) i pokrojony czosnek (ilość w zależności od upodobań). Smażymy do brązowego koloru i dodajemy pastę curry wedle upodobań ostrości.
Wlewamy całą puszkę mleka kokosowego, dodajemy łyżkę sosu sojowego i starty imbir (ja nożykiem do obierania ziemniaków robię z niego cienkie paski). Następnie dodajemy warzywa wg własnego uznania, ja dodaję pokrojoną czerwoną paprykę, pomidory cherry i kiełki fasoli mung.
Wszystko mieszamy i czekamy aż zacznie się gotować. Na koniec wrzucamy pokrojone piersi z indyka (ja wcześniej je podsmażam, aby odparowały wodę), trochę świeżej kolendry i starte w ręce suszone liście kafiru. Dusimy aż kurczak przejdzie curry.
Gotową potrawę podajemy z ryżem jaśminowym.
Jeśli ktoś lubi ostrzej, można dodać inne proporcje pasty. Moje proporcje gwarantują kremowy smak i na koniec przyjemne pieczenie w przełyku :)
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: jajka faszerowane
Komentarze