Ciasto 3bit
autor: Femme de diamant,
kategoria: ciasta z masą , dodano:
2011-02-24
Składniki:
- herbatniki [5 op.] (ilośc opakowań zależy od wielkości blachy)
- mleko skondensowane [1 op.] (słodzone, można kupic mleko już ugotowane - gotowe do wykładania)
- krem karpatkowy [1 op.] (i wszystko potrzebne do jego wykonania)
- śmietana kremówka [0.5 l] (30% / + 3 łyżki cukru)
Przygotowanie:
1. Blaszkę wyłożyć herbatnikami.
2. Rónomiernie posmarowac herbatniki karmelem.
3. Ułożyc kolejną warstwę herbatników.
3. Przygotowac krem karpatkowy i rónież posmarowac nim ciastka.
4. Ponownie przełożyc herbatnikami ciasto.
5. Ubic bitą śmietanę i wyłożyc nią wierzch ciasta.
6. Całośc wstawic do lodówki.
Aby śmietana dobrze się ubiła, musi być mocno schłodzona, najlepiej prosto z lodówki. Metalową miskę, w której będziemy ją ubijać, można przedtem wstawić do zamrażarki. Do śmietany dodać cukier i ubić. Gdy stanie się puszysta, nie przedłużać ubijania. Bitą śmietanę trzymać w lodówce.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: ciasto ucierane z truskawkami i rabarbarem
Komentarze
Ja robie tez tak, ze kupuje mleko w roznych smakach (np. orzechowy) i tez jest pycha!
Polecam przepis
ps. bitej smietany juz nie trzeba ubijac