Drożdżowe bułeczki z nadzieniem czosnkowym
Składniki:
- mąka [400 g]
- cukier [20 g]
- sól (1/2 lyzeczki)
- drożdże [8 g]
- mleko [260 g]
- masło [30 g]
- jajka [1 szt.]
- czosnek [5 ząbków]
- masło [60 g]
- pietruszka [2 łyżeczki] (suszona)
Przygotowanie:
400 g mąki pszennej 500 lub 650
20 g drobnego cukru
pół łyżeczki soli
1 łyżeczka drożdży suchych (4 g) lub 8 g drożdży świeżych
260 g mleka
30 g masła, roztopionego
Ponadto na posmarowanie:
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w mikserze i zmiksować, można również wyrobić ręcznie (z drożdży świeżych najpierw zrobić rozczyn). Ciasto powinno być gładkie i bardzo dobrze wyrobione. Umieścić w misce, przykryć lnianym ręczniczkiem i pozostawić do podwojenia objętości
Po tym czasie ciasto podzielić na 12-13 równych części. Uformować z nich kulki, następnie każdą spłaszczyć i ulepić w podłużną bułeczkę (tak, jak lepicie pierogi), układając złączeniem do blachy. Przykryć, pozostawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
W tym czasie przygotować nadzienie:
60 g miękkiego masła
5 ząbkow czosnku drobniutko posiekane lub przepuszczonego przez praske
2 łyżeczki suszonej pietruszki (świeża również może być)
Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem. Ostrym nożem naciąć do połowy, wycisnać w to miejsce nadzienie.
Piec w temperaturze 180?C przez około 15 minut. Podawać ciepłe.
ja nie czekalam do wyrosniecia ciasta, ulepilam buleczki wstawilam do piekarnika nagrzanego do 40stop C jak wyrosly przekroilam i nadzialam po czym upieklam - jestem nieraz niecierpliwa
nie mialam pietruszki wiec dalam ciut koperku
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: ciasto z truskawkami
Komentarze