Risotto z pieczarkami
autor: fatamorganable,
kategoria: dania z ryżu , dodano:
2011-03-04
Składniki:
- ryż [1 szklanka]
- pieczarki [10 szt.] (w zależności od tego ile kto lubi)
- masło [1 łyżka]
- cebula biała [2 szt.]
- pietruszka (świeża, posiekana)
- bulion grzybowy [1 l] (może być z kostki)
- sól
- pieprz
- cukier
- tymianek
- ser (ulubione, starty do posypania)
- cytryna (pokrojona w plastry)
- cytryna (połowka, do wyciśnięcia soku)
- śmietana
Przygotowanie:
Na głębokiej patelni roztopić masło i dodać pokrojoną drobno cebulkę. Umyte i pokrojone w drobną kostkę pieczarki dorzucamy do zeszklonej cebulki i smażymy kilka minut mieszając od czasu do czasu.
Na patelnię wsypujemy ryż do risotto i smażymy z całością kilka minut często mieszając, po czym podlewamy niewielką ilością bulionu i przykrywamy. Dusimy całość około 40 minut mieszając i podlewając bulionem od czasu do czasu.
Pod koniec przyrządzania dodajemy kilka łyżek śmietany i przyprawy (zostawiając trochę pietruszki do przybrania). Podajemy skropione sokiem z cytryny, posypane startym serem, kilkoma plastrami cytryny i posiekaną natką pietruszki.
Smacznego;)
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: risotto z grzybami
Komentarze