Składniki:
- czosnek granulowany [1 łyżeczka]
- imbir [1 łyżeczka] (granulowany)
- sok pomarańczowy [0.333 szklanki]
- miód [0.25 szklanki]
- cebula biała [1 szt.] (nieduża, pokrojona w kosteczkę)
- łosoś [2 szt.] (filety)
- sos sojowy [0.333 szklanki]
Przygotowanie:
1. W plastikowym woreczku wymieszaj dokładnie sześć pierwszych składników.
2. Włóż łososia do woreczka i dokładnie go zawiąż.
3. Delikatnie rozprowadź marynatę.
4. Schowaj do lodówki na 15-30 minut dla lepszego smaku. W tym czasie woreczek czasem obracaj.
5. Posmaruj lekko grill tłuszczem.
6. Nagrzej grill do średniej temperatury.
7. Wyjmij łososia z marynaty. Resztę marynaty zachowaj na później.
8. Grilluj około 10-15 minut na każde 2,5cm grubości fileta lub do momentu gdy ryba będzie łatwo odpadać gdy nadzieje się ją widelcem.
9. Polej marynatą 5 minut przed wyjęciem łososia z grilla.
Polecany film:
Dzieci urodzone w lutym
Komentarze