Składniki:
- sałata [1 op.] (mix sałat)
- tuńczyk [1 op.] (w sosie własnym w kawałkach)
- pomidorki koktajlowe
- czarne oliwki (pokrojone)
- ocet winny [1 łyżka] (wiosenny winegret)
- miód [0.5 łyżeczki] (wiosenny winegret)
- woda mineralna [2 łyżki] (wiosenny winegret)
- oliwa z oliwek [4 łyżki] (wiosenny winegret)
- sól (do smaku)
- pieprz (świeżo zmielony, do smaku)
- cebula dymka [2 szt.] (ze szczypiorem, do wiosennego winegret)
Przygotowanie:
Sałatkę, kawałki tuńczyka, pomidorki przekrojone w ćwiartki i oliwki układamy na talerzu.
Cebulki siekamy, szczypior kroimy, dodajemy do pozostałych składników sosu. Wlewamy wszystko do słoiczka, zakręcamy i mieszamy energicznie potrząsając, aż składniki się połączą.
Tak przygotowanym sosem skrapiamy sałatkę. Podajemy od razu najlepiej z bagietką.
*Ilość porcji uzależniona jest od ilości składników. Ilość składników można dodać wg gustu.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: surówka z marchewki i selera
Komentarze