Kurczak z ziołami i cebulkami
Składniki:
- udka kurczaka [4 szt.]
- cebula dymka [4 szt.]
- jogurt naturalny [4 łyżki]
- oliwa [2 łyżki]
- zioła prowansalskie [1 łyżka]
- sól [1 łyżka]
Przygotowanie:
Jogurt wymieszać z ziołami prowansalskimi, posiekanymi cebulkami, oliwą i solą. Tą marynatą natrzeć umyte i osuszone udka, wstawić na 2 godz. do lodówki. Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 45 min (można też udka grillować ok. 30 min). Podawać z grzankami z bułki.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: gołąbki bez zawijania
Komentarze
Na fotce na pewno jest to co w opisie? Mam wątpliwości.
Niska ocena za to, że brak konkretnych, ważnych, informacji, bo nie każdy poczatkujący musi wiedzieć jak co robić.
Ja tak robię, marynuję już w metalowej misie, w której będą się piekły. Z udek zrywam skórę i nacieram, ale jest to jogurt z czosnkiem i przyprawami. Im dłużej się marynuje tym lepiej, takiego mięsa nie sposób wysuszyć. Ale w trakcie pieczenia wydziela się dużo soku/wody, który potem trzeba odlać a mięso z pewnością nie wygląda tak jak na zdjęciu...