chokomousse
Składniki:
- czekolada gorzka (120 gram)
- żółtko z jajka (100 gram pasteryzowane!!)
- białko z jajka (150 gram pasteryzowane!!)
- cukier (5 lyzek )
- sok pomarańczowy (wycisniety sok z 1/2 pomaranczy)
Przygotowanie:
120 gr gorzkiej czekolady (64% lub nawet mocniejsza)
100 gr pasteryzowanych zoltek (w przeliczeniu wychodzi 6 zoltek)
4 lyzki cukru
150 gr pasteryzowanych bialek (chyba jw)
1 lyzka cukru
sok z 1/2 pomaranczy
W zasadzie kogel-mogel, a jednak wyglada efektownie i smakuje wysmienicie :)
Rozdrobnic i rozpuscic czekolade (ja robie to w woreczku foliowym, zanurzonym we wrzatku), pozostawic do przestudzenia
Zoltka ubic z cukrem (4 lyzki)
Osobno bialka ubic z cukrem (1 lyzka)
Do ubitych zoltek dodac lekko przestudzona czekolade i sok z pomaranczy
Do zoltek dodac 1/3 ubitych blalek i wymieszac ostroznie
Nastepnie krem dodac do reszty bialek, wymieszac delikatnie i napelnic pucharki.
Wstawic do lodowki, najlepiej na pare godzin.
Udekorowac owocami, migdalami itp. wg uznania.
Ilosc cukru zalezy od naszych upodoban smakowych, ja juz zmniejszylam ilosc w porownaniu do przepisu oryginalnego
Oto moj sposob dekoracji:
200gram siekanych migdalow, pol kostki margaryny, 4 lyzki miodu, 2 lyzki cukru wszystko razem zasmazam na karmel, dodatkowo dekoruje truskawkami lub innymi owocami
Lub wersja uboga;) plasterki pomaranczy i platki migdalowe
Smacznego :))
Polecany film:
Robert Harna - ryż jaśminowy i basmati
Komentarze