Kolorowa babka z białek
autor: milaxd94,
kategoria: ciasta biszkoptowe , dodano:
2011-03-19
Składniki:
- białko z jajka [7 szt.]
- żółtko z jajka [3 szt.]
- kisiel [2 op.] (różne smaki i kolory)
- cukier [1.5 szklanki]
- mąka pszenna [1.5 szklanki]
- olej [0.75 szklanki]
- mak [0.5 szklanki] (suchy)
- proszek do pieczenia [1 łyżeczka]
- kakao [1 łyżka] (1-2 łyżki)
Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodajemy do nich cukier. Ciągle ubijając dodajemy dodajemy olej. A później mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Dzielimy powstałą masę na 4 części: 1 - dodajemy do niej 3żółtka lub 1 kisiel 2 - dodajemy kakao 3 - dodajemy 1 kisiel 4 - dodajemy mak. Mieszamy składniki. A następnie wlewamy do formy do babki kolejno każdą część ciasta. Piec 40-50 min w 175-180 stopniach.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: piernik świąteczny
Komentarze