Słodka pomidorowa na udkach dla całej rodziny
Składniki:
- udka kurczaka (2-3 sztuki)
- koncentrat pomidorowy (ja daje średni słoiczek (180gram) 30%, można dać połowę jeśli jest mocniej stężony)
- marchew (2-3 szt)
- seler (daję połowę średniego)
- pietruszka
- por (daję połowę)
- ryż (5-7 łyżek)
- śmietana
- ziele angielskie (5- 6 sztuk)
- liście laurowe (3-4 sztuki)
- sól (1 łyżeczka)
- curry (1 łyżeczka)
- zioła prowansalskie [1 łyżeczka]
- pieprz czarny (pół łyżeczki)
- pieprz ziołowy (pół łyżeczki)
- oregano [1 łyżeczka]
- papryka (przyprawa) [1 łyżeczka]
Przygotowanie:
Zupa szybka i zdrowa- bez kostek z glutaminianami i innymi świństwami:) Zaznaczyłam że niskokaloryczna, chociaż sama dorzucam śmietanę i mąkę, ale wiadomo, że jak ktoś woli "chudszą" może z tych dodatków zrezygnować.
Zagotowujemy ok 5 litrów wody, do wrzątku wrzucamy umyte udka, ziele angielskie i liście laurowe, gotujemy pod przykryciem ok 15 min.
Za ten czas kroimy wszystkie warzywa i wrzucamy do gotującej się wody.
Wsypujemy 1 płaską łyżeczkę soli, curry, oregano, ziół prowansalskich, czerwonej papryki, po pół łyżeczki pieprzu czarnego i ziołowego.
Gotujemy do momentu, kiedy warzywa są miękkie. Wtedy wyławiamy mięso na osobny talerzyk i dorzucamy ryż(sprawia, że staje się naturalnie gęstsza) jeśli ktoś woli osobno, to gotuje osobno. Jak woda się wygotuje uzupełniamy ją wrzątkiem z czajnika.
Dodajemy koncentrat pomidorowy gotujemy jeszcze ok 15 min, na koniec dodajemy śmietanę zahartowaną z zupą i- jeśli kto lubi gęstszą- łyżką mąki.
Obieramy udka z mięsa i dorzucamy je do zupy. Gotowe:)
Smacznego:)
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: łososiowe ciastka
Komentarze