Składniki:
- spaghetti [200 g]
- żółtko z jajka [1 szt.]
- groszek konserwowy [0.5 op.]
- olej
- sól
- śmietana [1 op.] (18%, mały kubeczek)
- szynka [15 dag]
- pieprz czarny (świeżo mielony)
Przygotowanie:
Nastawiamy wodę na makaron (dodajemy łyżkę oleju i solimy).
Na dosyć głębokiej patelni (na odrobinie oleju) obsmażamy pokrojoną w paski szynkę. Gdy jest zrumieniona, dodajemy odsączony groszek (nie więcej niż pół puszki), smażymy jeszcze przez chwilę.
W międzyczasie pewnie wrze już woda na makaron - wstawiamy go więc do gotowania.
W kubku mieszamy dokładnie śmietanę z żółtkiem, szczyptą soli i pieprzem. Wlewamy na patelnię do szynki z groszkiem, mieszamy i trzymamy na patelni dosłownie parę chwil, nie powinno zdążyć zawrzeć. Gdy makaron jest ugotowany, wrzucamy go do sosu, mieszamy wszystko i podajemy.
Polecany film:
Węglowodany - jakie jeść żeby nie tyć
Komentarze