Lukier plastyczny do dekoracji tortów
Składniki:
- żelatyna [3 łyżeczki]
- glukoza w proszku [4 łyżeczki] (do kupienia w aptece lub sklepach spożywczych)
- cukier puder [800 g] (polecam - Diamant)
- woda [50 ml] (wrząca-do rozpuszczenia żelatyny)
Przygotowanie:
Do szklanki wlewamy ok 50 ml gorącej wody.
Do gorącej wody dodaję żelatynę i dokładnie mieszam aż się rozpuści. Następnie dodaję glukozę i też mieszam do rozpuszczenia i łyżeczkę margaryny. Ma się wszystko ładnie rozpuścić i połączyć.
Na stolnicę lub blat wysypuję trochę cukru pudru ok. 3/4 z całych 800g i wlewam powoli żelatynę wymieszaną z glukozą i rozpuszczoną margaryną.
Mieszam, a jak już złapie troszkę cukru pudru to zaczynam zagniatać. Zagniatam dosypując cukier puder ale trzeba uważać żeby masa nie była za twarda - w razie czego można dodać odrobinkę ciepłej wody ale dosłownie łyżeczkę bo inaczej masa nam się rozrzedzi za bardzo.
Masa bez problemu wchłonie cały przygotowany cukier puder (a przynajmniej powinna, dlatego cukier należy dodawać partiami). Gotową masę możecie barwić barwnikami spożywczymi lub naturalnymi, można dodać kakao, sok z buraka itp ale po odrobinie żeby masa nie zrobiła sie zbyt rzadka.
Masę wałkuje się najlepiej na blacie posmarowanym lekko olejem, nie polecam stolnicy tylko gładki blat. Drugi sposób to wałkowanie na blacie omączonym np. mąką ziemniaczaną, ale moim zdaniem lepszy jest sposób z olejem - masa ładnie błyszczy się i nie bieleje tak szybko.
Niewykorzystaną masę możecie trzymać w szczelnie zamkniętym woreczku foliowym w lodówce i wykorzystać przy kolejnej okazji (po prostu trzeba ją ogrzać w dłoniach przed ponownym użyciem tak jak z plasteliną/modeliną, trzeba lukier ugrzać i wyrobić na nowo, by był plastyczny)
Z takiej masy można formować różne cuda, wycinać foremkami do ciasteczek, lepić różyczki, listki, i inne ozdoby.
Masa jest słodka i w 100% jadalna :)
UWAGA!
Bez glukozy nie wyjdzie. Glukoza jest potrzebna, inaczej masa się kruszy i wcale nie jest plastyczna – przynajmniej mi tak wyszło :) Glukozę można kupić w każdym sklepie, zazwyczaj jest w opakowaniu jak galaretka i stoi niedaleko cukru.
Lukier plastyczny najlepiej położyć na tort posmarowany kremem, można i bezpośrednio na biszkopt, ale nie zespoli się z resztą i brzydko będzie podczas krojenia, dlatego cały tort trzeba posmarować kremem równo i na to dopiero lukier.
Najlepiej używać kremu na bazie budyniu i margaryny lub masła.
Bita śmietana rozpuszcza lukier, staje się on miękki, nie płynie, ale już po dobie mógłby wyglądać nieciekawie. Najlepsze są kremy na bazie masła lub budyniu.
Polecany film:
Kasia Bem - mus czekoladowy
Komentarze
jest to tluszcz roslinny bialy
ta masa rowniez wychodzi bez dodatku margaryny,wiem to bo sama wielokrotnie robilam
Plante dodaje sie zeby niewysychala tak szybo no i dzieki niej jest bardziej plastyczna ale na takie proporcje
to trzeba dac 3 lyzeczki Planty
na zdjeciu sa roze bez Planty i jak widac wychodza