Indyk z żurawiną
autor: siostraelwa,
kategoria: dania z ryżu , dodano:
2011-04-02
Składniki:
- ryż [1 op.] (brązowy, paraboliczny )
- indyk [0.5 kg]
- żurawina [1 op.] (w słoiczku / spotykana jako żurawina do mięć, ale nie koniecznie)
- śmietana [0.5 szklanki] (30% / ja zastępuję j. naturalnym)
- pieprz czarny (jak kto lubi (m.in. curry, pieprz, l.prowans. itp))
- cebula [1.5 szt.]
Przygotowanie:
Cebulę delikatnie trzeba podszklić na oleju. Następnie dodajemy do niej pokrojone już w kostki mięso z indyka. Podsmażamy. Zalewamy wrzącą wodą, tak by zakryło, trzymamy pod przykryciem ok.20-30min. Dodajemy cały słoiczek żurawiny, śmietaną i przyprawy. Zakrywamy jeszcze na ok.10min.
Polewamy wcześniej ugotowany ryż (ja używam brązowego, gdyż jest mniej kaloryczny). Można użyć oczywiście wszelkich innych produktów (tj. makaron, ryż biały....)
Polecany film:
Rolada z indyka
Komentarze