Gołąbki
Składniki:
- koncentrat pomidorowy
- mięso mielone [1.5 kg]
- ryż [1 op.] (woreczek)
- jajka [1 szt.]
- sól
- pieprz
- kapusta biała [1 główka]
Przygotowanie:
Kapustę myjemy, wycinamy głąb i gotujemy w dużym garnku (głąbem do góry) aż będzie prawie miękka.
Wyciągamy, odstawiamy do ostygnięcia.
Mięso mielone mieszamy z ugotowanym na sypko ryżem, jajkiem i przyprawami. Odstawiamy do przegryzienia.
Delikatnie oddzielamy liście z kapusty, ścinamy grube krawędzie.
Kulkę mięsa kładziemy na liści i zawijamy 'na zakładkę'.
Układamy na dnie garnka pozostałe liście, bądź te które się zepsuły w czasie oddzielania, na nie ciasno gołąbki i zalewamy rozrobionym w wodzie i doprawionym ulubionymi przyprawami koncentratem.
Gotujemy do miękkości kapusty.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: ciasto jogurtowe z brzoskwiniami i twarożkiem
Komentarze