Składniki:
- pierś kurczaka [2 ]
- papryka czerwona [2 ]
- pieczarki [20 dag]
- boczek [12 plastrów]
- ser żółty [1 kostka]
- jajka [1 ]
- czosnek [2 ząbki]
- ciasto francuskie [2 op.] (gotowe)
Przygotowanie:
Filety z piersi z kurczaka koimy na małe kawałki, z jednej piersi wyjdą około 6, równej wielkości. Pierś obsypujemy solą, pieprzem, nacieramy czosnkiem i odkładamy na bok.
Pieczarki kroimy drobno i dusimy aż puszczą wodę. Paprykę kroimy w paski. Plastry boczku przekrawamy na połowę. Ser ścieramy na tarce.
Jeśli chodzi o farsz, to tak na prawdę jest to kwestia umowna i każdy może dodać to co lubi.
Następnie przygotowujemy ciasto francuskie. Najlepiej kupić takie gotowe, niemrożone z Lidla lub Biedronki. Wystarczy je rozłożyć i nie trzeba już rozwałkowywać. Takie ciasto po rozłożeniu kroimy najpierw wzdłuż na pół, a następnie w poprzek na trzy części, aby wyszło nam 6 równych części. Każdą z tych części nacinamy z obu boków cztery razy, by można było później ciasto zawinąć. Na tak przygotowane ciasto nakładamy najpierw boczek później surową pierś z kurczaka, pieczarki, paprykę i na koniec ser. Można przyprawić ziołami jeśli ktoś lubi. Następnie zawijamy ponacinane rogi tak aby wyszedł nam warkoczyk. Czyli zwijamy każdy nacięty koniec na przemian. I tak postępujemy kolejno z każdym kawałkiem ciasta. Ponieważ z jednego ciasta wychodzi 6 "bułeczek", a w przepisie proporcje podane są na 12 porcji, więc tak samo postępujemy z drugim opakowaniem ciasta. Musimy pamiętać by nie zalepiać powstałych na końcach dziurek, ponieważ przez nie będzie uchodziło powietrze z piekącego się kurczaka, dzięki temu ciasto nie będzie mokre.
Przygotowane "bułeczki" smarujemy roztrzepanym jajkiem, dzięki temu ładnie się zarumienią.
Wstawiamy do piekarnika na 3 min. i pieczemy w temperaturze 180 stopni.
Dobre na ciepło jak i na zimno. Najlepiej smakują z ketchupem :)
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka z kurczakiem
Komentarze