Kluski śląskie
Składniki:
- jajka [1 szt.] (zwiększając proporcje, liczba jajek pozostaje niezmienna)
- ziemniaki [600 g] (ugotowane)
- mąka ziemniaczana [150 g]
- boczek [30 dag]
- cebula [2 szt.]
Przygotowanie:
Ugotowane, ostygnięte ziemniaki przecisnąć przez praskę.
Podzielić w misce ziemniaki na 4 części. 1 część wyjąć położyć na górę pozostałych.
Do pustego miejsca nasypać mąki (cała dziura powinna być zasypana mąką).
Wymieszać i dodać jajko.
Lepić kuleczki, spłaszczać i zrobić dziurkę np. końcem widelca.
Wrzucić do osolonego wrzątku.
Jak wypłyną na wierzch, gotować jeszcze 3-4min.
Podsmażyć boczek i cebulkę na patelni
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: mango lassi
Komentarze