Krem z zielonego groszku i brukselki
Składniki:
- groszek zielony [1 op.] (mrożony)
- brukselka [10 główek] (ilość wg gustu)
- pietruszka [1 szt.] (średnia)
- seler (mały kawałek)
- ziemniaki [4 szt.] (średniej wielkości)
- cebula [1 szt.] (średniej wielkości)
- masło [1 łyżka] (do podsmażenia cebulki)
- bulion warzywny [2 kostki]
- sok z cytryny
- tymianek [0.5 łyżeczki] (suszony)
- majeranek [0.5 łyżeczki] (suszony)
- śmietana [0.333 szklanki] (12%)
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zielone zupy-kremy szczególnie kojrzą mi się z wiosną i nadchodzącymi świętami. Są pyszne, pożywne i zdrowe. Pięknie wygladają na Wielkanoncym stole wśród żółci jajek i tulipanów po zieleń rzeżuchy.
Pietruszkę, seler i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
Cebulę obieramy, siekamy i smażymy na maśle, aż będzie miękka i lśniąca.
W dużym garnku gotujemy z 2 kostkami warzywnymi 2 litry wody. Dodajemy do bulionu mrożony groszek i brukselkę, pozostałe pokrojone warzywa ( w tym cebulkę) i gotujemy pod przykryciem ok 30 minut.
Zdejmujemy z ognia, doprawiamy ziołami, solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Następnie zupę miksujemy na krem. Dodajemy śmietanę, mieszamy i podajemy z groszkiem ptysiowym lub grzaneczkami.
Smacznego!
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: zupa owocowa
Komentarze