Fiołkowa Słodycz
Składniki:
- jajka [5 ] (do ciasta)
- cukier [1 szklanka] (do ciasta)
- mąka tortowa [1.5 szklanki] (do ciasta)
- proszek do pieczenia [1 łyżeczka] (do ciasta)
- sól [1 szczypta] (do ciasta)
- jajka [4 ] (do bezy)
- cukier puder [1.5 szklanki] (do bezy)
- cytryna [1 łyżka] (do bezy)
- śmietana kremówka [1 op.]
- cukier waniliowy [1 op.]
- fiołek jadalny [1 szklanka] (do bezy)
- fiołek jadalny [1 ] (garść)
Przygotowanie:
Przepis na ciasto wymyśliłam pod wpływem miłości do Fiołków i do ich smaku ^_^ (Również z powodu chęci na coś słodkiego, a w portfelu dużo nie było :P )
Ciasto Pięknie się prezentuje i zapewniam że równie dobrze smakuje ^_^.
I w stu procentach "Oh... Ah..." u Gości gwarantowane!
Zacznijmy od ciasta
Jest to dość prosty przepis na Ciasto biszkoptowe.
Oddzielamy białko od żółtek. Ubijamy białko z solą na sztywną pianę.
W osobnym naczynku miksujemy żółtka z cukrem. Potem dodajemy stopniowo mąkę 1,5 szklanki. Na koniec proszek do pieczenia (można ominąć ten składnik, ciasto nie musi być bardzo wyrośnięte).
Dodajemy do Ciasta pianę z białka, bardzo stopniowo i delikatnie mieszamy (najlepiej ręcznie).
Ja piekę ciasto w prodiżu w 200C przez ok. 25-35min.
W czasie jak ciasto się piecze, możemy przejść do kolejnego etapu. Czyli do Bezy Fiołkowej ^_^.
Znowu oddzielamy białko od żółtek. Białko Ubijamy na pianę, po czym stopniowo dodajemy cukier puder. Na koniec Cytrynę. Dodajemy szklankę fiołków i mieszamy delikatnie. Ja dodaję fiołki które wcześniej już przechowywałam w cukrze, plus zebrane świeże ^_^ (takie są lepsze).
Ja piekłam bezę w prodiżu(przy uchylonym prodiżu około 40minut. nie potrafię powiedzieć ile dokładnie bo zapomniałam spojrzeć na zegarek, za bardzo się zaoferowałam bezą :P) , ale polecam normalna metodę (jest o wiele lepsza! W piekarniku w 110C , susząc przez ok. godzinę).
W czasie jak beza stygnie robimy bitą śmietanę z śmietanki 30%, ja dodaje całe opakowanie cukru waniliowego. Ubijam na sztywną pianę. Jeżeli jest za mało słodka dosładzamy cukrem pudrem najlepiej.
Gdy ciasto i beza ostygły, a bita śmietana jest zimna, można zająć się tym co najlepsze czyli przygotowaniem efektu końcowego ^_^.
Odcinamy górną część ciasta , tak by ciasto było płaskie (oddajemy tą część np. swojemu lubemu, a niech ma i się cieszy ^_^, może sobie ją zjeść). Można skropić ciasto cytryną (ja tak zrobiłam) albo wodą z cukrem (nawet można jednym i drugim i tez będzie dobrze :P ).
Hehe za dużo coś tego "Może" używam :P
Na ciasto nakładam Bezę. Na koniec smaruję bitą Śmietaną. Ozdabiam Umytymi Fiołkami.
^_^
Najlepiej smakuje ciasto następnego dnia, ale ja tam nie mogłam juz się doczekać;p.
Fiołki są naprawdę smacznym dodatkiem i aromatycznym. Dodatkowo maja dobry wpływ na naszą cerę. Pal licho z kaloriami ważne że jest pycha i Fiołkowo!
Polecam !
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: cytrynowa zapiekanka
Komentarze
koniecznie napisz mi jak wyszło ^_^