Czekoladowa babka z migdałami
Składniki:
- czekolada gorzka [100 g]
- mąka [60 g]
- płatki migdałów [2 łyżki]
- jajka [5 ]
- masło [10 dag]
- cukier [10 dag]
- proszek do pieczenia [1 łyżeczka]
- migdały [60 g] (mielone)
- tłuszcz (do formy)
- sól
- polewa czekoladowa
Przygotowanie:
Połamaną czekoladę włożyć do rondelka i rozpuścić na parze z masłem i cukrem.Jajka rozbić i ostrożnie oddzielić żółtka od białek.Do żółtek dodać masło, cukier puder i przestudzoną polewę, utrzeć. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli. Do masy dodać przesypaną mąkę z proszkiem, oraz migdały. Ciasto delikatnie połączyć z białkami. Natłuszczoną formę posypać mąką, wlać ciasto. Piec 45 minut w temp. 190°C. Oblać polewą czekoladową, udekorować płatkami migdałowymi.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka z grillowanych warzyw
Komentarze