Kotleciki rybne z ziarnami
autor: Magda23_wawa,
kategoria: ryby , dodano:
2011-04-12
Składniki:
- mintaj [1 kg] (może być inna ryba)
- jajka [1 szt.]
- bułka tarta
- otręby pszenne [5 łyżek]
- siemię lniane
- ziarna słonecznika
- pieprz biały
- sól
- pestki dyni
- olej (do smażenia)
Przygotowanie:
Rybę należy lekko podgotować aby była wystarczająco miękka aby mogło się ją rozdrobnić widelcem (przy okazji będzie się ją wtedy krócej smażyć). Po rozdrobnieniu dodać roztrzepane jajko i bułkę tartą aby powstała lepka masa dająca się formować. Do masy należy dodać pestki dyni, ziarna słonecznika i część siemienia oraz przyprawy do smaku.
Z otrąb i siemienia lnianego należy zrobić panierkę.
Masę formować w niewielkie, płaskie kotleciki i obtaczać w panierce. Smażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia.
Kotleciki świetnie smakują z sałatą bądź inną surówką jako część lekkostrawnego, zdrowego dania.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: jajecznica z łososiem
Komentarze