Piernik z polewą i wiórkami
Składniki:
- mąka pszenna [500 g]
- cukier [100 g]
- jajka [3 szt.]
- miód [30 g]
- kakao [15 g]
- margaryna [250 g]
- aromat rumowy do ciast [1 szt.]
- proszek do pieczenia [1 op.]
- wiórki kokosowe
Przygotowanie:
Ze wszystkich składników zmiksować ciasto. Można dodać przyprawę do piernika - wyostrzy smak ciasta. Następnie pieczemy w 180 stopniach 40 minut. Po ostygnięciu ciasta można je ozdobić polewą i posiekanymi orzechami lub wiórkami kokosowymi (jak na zdjęciu).
Polewa:
1/3 margaryny
3 łyżki kakao
4 łyżki cukru
1 łyżka wody
Wszystko zagotować i jeszcze letnią polewą smarować ciasto. Odrazu posypujemy wiórkami (orzechami).
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: zupa pomidorowa na mleku kokosowym
Komentarze