Babka marmurkowa
Składniki:
- mąka pszenna [25 dag]
- cukier puder [15 dag]
- jajka [5 szt.]
- masło [15 dag] (lub margaryna (Kasia))
- proszek do pieczenia [1 łyżeczka]
- kakao [3 łyżki]
- skórka z cytryny [1 szt.] (starta)
- bułka tarta (i margaryna do wysmarowania formy)
Przygotowanie:
Masło/margarynę ucieramy, powoli dosypując cukru. Gdy masa będzie gładka, dodajemy po 1 żółtku cały czas ubijając. Masa powinna być puszysta, wtedy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, nadal ucierając, wrzucamy skórkę z cytryny. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek. Ostrożnie mieszamy.
Masę dzielimy na dwie części. Połowę masy (jasną) wylewamy do formy. Do drugiej części dodajemy kakao, mieszamy i wylewamy na jasne ciasto. Mieszamy obie masy w formie widelcem, aby powstały zawijasy, które widoczne będą po upieczeniu i przekrojeniu babki.
Formę z ciastem wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy przez 35-40 minut.
Upieczoną babę, studzimy na kratce. Można udekorować ją lukrem lub cukrem pudrem.
Smacznego!
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: ciasto ucierane z truskawkami i rabarbarem
Komentarze