Wesoły makowiec ( bez mąki )
Składniki:
- mak [25 dag]
- cukier [1 szklanka]
- jajka [8 szt.]
- bułka tarta [3 łyżki]
- aromat migdałowy do ciast
- budyń śmietankowy [2 szt.]
- masło [1 kostka]
- mleko [0.5 l]
- barwniki spożywcze
Przygotowanie:
Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy sparzony i trzykrotnie zmielony w maszynce mak. Do masy dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek, tartą bułkę i aromat migdałowy.Delikatnie wszystko mieszamy i wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy.Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 30 minut.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Krem do ozdoby...........
.... 2 budynie gotujemy w 05 l. mleka -po wystudzeniu miksujemy z kostką miękkiego masła . Do tak powstałego kremu dodajemy odrobinę barwnika w celu uzyskania koloru. Zimny makowiec smarujemy kremem i ozdabiamy .
-- Jeśli brak nam czasu zamiast kremu polewamy lukrem np. cytrynowym.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: cielęcina po serbsku
Komentarze
sliczna dekoracja