Gęsta zupa z soczewicy
autor: Magda23_wawa,
kategoria: zupy , dodano:
2011-04-13
Składniki:
- soczewica [350 g]
- bulion wołowy [2 l]
- marchew [2 szt.] (średnie)
- papryka czerwona [1 szt.] (mała)
- cebula biała [1 szt.] (średnia)
- czosnek [1 ząbek] (duży)
- koncentrat pomidorowy [80 g]
- papryka (przyprawa) (słodka i ostra)
- sos sojowy
- sól
- pieprz
- oliwa (do smażenia)
Przygotowanie:
Przygotować bulion (ja proponuję zrobić własny na wołowinie).
Cebulę i czosnek drobno pokroić i podsmażyć lekko na oliwie. Marchew i paprykę pokroić w drobną kostkę. Podsmażoną cebulę i czosnek oraz surową marchew i paprykę wrzucić do gotującego się bulionu razem z soczewicą. Wszystko wstępnie przyprawić i gotować ok. 45 minut aż soczewica zmięknie i lekko się rozpadnie (w trakcie gotowania należy dolać trochę wody jeśli soczewica wsiąknie cały bulion i dalej będzie twarda). Koncentrat dodać pod koniec gotowania i jeszcze doprawić zupę jeśli jest taka potrzeba. Gotować jeszcze ok. 10 minut.
Zupa powinna być gęsta, bardzo dobrze smakuje z bułką lub innym świeżym pieczywem.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: zupa owocowa
Komentarze