Ciasto Iłowieckie
Składniki:
- mąka pszenna [4 szklanki]
- żółtko z jajka [5 szt.]
- śmietana [0.5 szklanki]
- margaryna [0.75 ] (kostki)
- cukier [0.5 szklanki]
- proszek do pieczenia [1 ] (pojedynczy)
- cukier waniliowy [1 ]
- śmietana [0.5 l] (masa)
- cukier [0.75 szklanki] (masa)
- mąka pszenna [2 łyżki] (masa)
- cukier waniliowy [1 ] (masa)
- margaryna [0.25 kostki] (masa)
- dżem ((porzeczkowy lub kwaskowaty na pzrełożenie)
- orzechy włoskie (na posypanie wierzchu ciasta)
Przygotowanie:
ciasto
Z wymienionych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3 częsci.
Pieczemy 3 placki na jasno złoty kolor.
masa
Rozpuszczamy margarynę, dosypujemy do niej mąkę i mieszamy razem.
Wlewamy śmietanę, dosypujemy cukier i cukier waniliowy,
wszystko razem mieszamy i gotujemy na małym ogniu, często mieszajac zeby nie
przywierało do dna. Gotujemy aż śmietana się zagotuje i zgestnieje.
Przekładamy gorącą masą.
Dodatkowo
orzechy włoskie - pokrojone
dżem porzeczkowy ( najlepiej kwaskowaty)
Przełozenie
Placek - 1/2 masy śmietanowej - placek- dżem - placek - pozostała masa śmietanowa - orzechy ( lekko wciskamy w masę)
PLacki przekłądać najlepiej ciepłą masą
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: szarlotka sypana
Komentarze