Śmietankowe babeczki
Składniki:
- mąka [30 dag]
- margaryna [20 dag]
- cukier [10 dag]
- jajka [1 szt.]
- cukier waniliowy [1 szt.]
- proszek do pieczenia [1 szczypta]
- śmietana [1 szklanka]
- masło [25 dag]
- cukier puder [1 szklanka]
- aromat rumowy do ciast
Przygotowanie:
Pyszne i bardzo proste w wykonaniu babeczki idealne na Wielkanoc.
................................................................................................................
Mąkę z margaryną siekamy nożem,dodajemy cukier, cukier waniliowy,proszek do pieczenia i mieszamy.Wbijamy jajko-szybko zagniatamy i wstawiamy ciasto na godzinę do lodówki.Oziębionym ciastem wykładamy do 3/4 foremki ( ja używam jednorazowych lekko nasmarowanych tłuszczem ) Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni na około 15 minut .
KREM
Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym,ciagle ucierając dodajemy powoli śmietanę, na końcu olejek rumowy.
Zimne babeczki dekorujemy kremem i ozdobami.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: ciasteczka owsiane
Komentarze