Żurek z ziemniakami
Składniki:
- kiełbasa zwyczajna [1 ] (laska, lub podwawelska)
- ziemniaki [4 szt.] (duże)
- jajka [3 szt.] (lub 4)
- grzyby suszone [1 ] (kapelusz)
- liście laurowe [2 szt.]
- ziele angielskie [2 ] (ziarna)
- zakwas na żur [300 ml] (lub więcej gdy będzie mało kwaśny)
- kostka rosołowa [2 szt.] (na 2 litry wody, lub 2 litry rosołu/wywaru)
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Jaja gotujemy na twardo. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości, ale nie rozgotowujemy.
Kiełbasę kroimy na mniejsze kawałki i zalewamy rosołem, dodajemy grzybek, pozostałe przyprawy
i gotujemy ok 15 minut. Wyjmujemy kiełbasę.
Wywar łączymy z zakwasem, zagotowujemy. Jeśli żur jest za mało kwaskowaty dolewamy zakwasu.
Doprawiamy jeszcze solą i pieprzem gdyby było trzeba.
Ugotowane ziemniaki i jaja kroimy na mniejsze kawałki. Układamy na talerzach.
Zalewamy gorącym żurem i podajemy z chlebem.
Smacznego!
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: mufiny na słono
Komentarze