Sernik lemon curd
Składniki:
- masło
- ser twarogowy [800 g] (trzykrtonie przemielony lub ser z wiaderka do serników)
- cukier [110 g] (pół szkalnki)
- skórka z cytryny [2 łyżeczki]
- jajka [3 ]
- masło [45 g]
- cukier [110 g]
- jajka [1 ] (roztrzepane)
- skórka z cytryny [1 łyżeczka]
- sok z cytryny [2 łyżki]
- ciastka [250 g] (Digestive)
Przygotowanie:
* Spód
Ciastka digestive lub inne pełnoziarniste pokruszyć żeby wyglądały jak piasek. Dodać rozpuszczone, ostudzone masło i wymieszać. Wyłożyć na dno torownicy ( u mnie 22cmśrednicy) i wstawić na 30 min do lodówki.
*Masa serowa
Ser, cukier, skórkę z cytryny i jajka (całe) zmiksować na gładką masę. po dodaniu każdego z jajek miksować żeby nie został po nim ślad:)
Gotową masę przelać do tortownicy i piec w piekarniku 60 minut w 180 stopniach. Następnie ochłodzić sernik (ja otworzyłam drzwiczki z piekarnika i tak studziłam).
*polewa cytrynowa-lemon curd
Roztopione i ochłodzone masło połączyć z skórką i sokiem z cytryny, cukrem oraz jajkiem i miksować na gładką masę. Płyn przelać do naczynka żaroodpornego i zrobić kąpiel wodną. Masę ciągle mieszać aż zgęstnieje.
Lekko ciepłą polewą polać sernik i odstawić na min 4 godz żeby się ochłodziło.
Smacznego:)
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: owoce pod kruszonką
Komentarze