Mazurek różany
Składniki:
- masło [120 dag] ( o temp. pokojowej)
- mąka pszenna [1 szklanka] (czubata)
- sól [0.5 łyżeczki]
- żółtko z jajka [2 szt.]
- cukier [3 łyżki]
- śmietana kremówka [0.5 szklanki] (30%)
- cukier [1 szklanka]
- konfitury [4 łyżki] (Z PŁATKÓW RÓŻY- możesz dać do smaku więcej lub mniej)
Przygotowanie:
Przygotuj kruche ciasto:
rozetrzyj masło z cukrem (3 łyżki) , dodawaj kolejno żółtka, mąkę i sól. Schłódź. Na niewielkiej blaszce (20x30cm) rozłóż ciasto, na bokach tworząc wyższe krawędzie. Ponakłuwaj ciasto co parę centymetrów widelcem, aby się nie wybrzuszało. Upiecz do zrumienienia w temp. 200 C. Wystudź.
Przygotuj polewę różaną:
Zagotuj razem 0,5 szklanki kremówki z 1 szklanką cukru. Następnie zmniejsz ogień o połowę i mieszaj STALE ok. 15 minut ( nie można odejść od pieca!), do czasu aż kropla polewy stężeje na talerzyku w czasie 0,5 minuty. Po uzyskaniu pożądanej konsystencji dodaj konfiturę z płatków róż ( można ją kupić w dobrych delikatesach lub w sklepach ze zdrową żywnością; konieczna jest konfitura z PŁATKÓW RÓŻ, nie z owoców); Szybko wylej polewę na kruche ciasto i udekoruj według uznania- bardzo szybko tężeje. Zostaw do całkowitego ostudzenia. Ciasto podawać w malutkich kawałeczkach, ok. 3x3cm- ciasto jest bardzo słodkie. Smacznego!
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: zupa serowa z grillowanymi brokułami
Komentarze